Advertorial: Milieuvriendelijk tuinieren: zo pak je dat aan

Milieuvriendelijk tuinieren: zo pak je dat aan
Steeds meer mensen kiezen voor milieuvriendelijk tuinieren. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw kleine stukje natuur niet schadelijk is voor de rest van de natuur? Of beter nog: dat jouw tuin juist bijdraagt aan een gezonde natuur? In dit artikel geven we je 5 tips die je helpen om ervoor te zorgen dat jouw tuin niet alleen mooi, maar ook duurzaam is.

1: Schaf een regenton aan

Een makkelijke manier om je tuin duurzamer te maken, is het aanschaffen van een regenton. Zo kun je je planten water geven met regenwater, waardoor je minder kraanwater hoeft te gebruiken. En je kunt het natuurlijk ook voor andere klusjes gebruiken, zoals het wassen van je auto, fiets of tuinmeubels.

Extra voordeel: regenwater is beter voor je planten.

2: Breng een laag bodembedekker aan

Een laag bodembedekker in je tuin aanbrengen helpt ook om de boel milieuvriendelijker te maken. Bijvoorbeeld Franse boomschors

Bodembedekker zorgt ervoor dat:
• Er minder water verdampt uit de grond, zodat je je planten minder water hoeft te geven.
• Er minder onkruid in je tuin groeit. Er komen minder onkruidzaadjes in de grond terecht en doordat er geen zonlicht op de grond komt, groeit onkruid niet of nauwelijks. Hierdoor heb je minder onkruidbestrijdingsmiddelen nodig.

Goede bodembedekkers vind je onder andere op www.boomschors.nl

3: Vermijd kunstmest

Vermijd het gebruik van kunstmest in je tuin. Kunstmest bevat namelijk stoffen die schadelijk zijn voor het milieu. En die stoffen komen niet alleen in je tuin terecht. Ze komen in het grondwater en vervolgens tot ver buiten je tuin. Bovendien is de productie van kunstmest ook schadelijk voor het milieu. Het kost veel energie en er wordt broeikasgas uitgestoten. Je kunt daarom beter voor een duurzaam alternatief kiezen. Bijvoorbeeld organische mest of compost.

4: Begin met je eigen composthoop
Compost is de meest duurzame bodemverbeteraar. Zeker als je je eigen composthoop hebt. Je vult de composthoop met allerlei afval zoals groente- en fruitresten, eierschalen en koffiedik. Ook bladeren uit je tuin of afgemaaid gras mogen op de hoop. Al dat afval zit bomvol voedingsstoffen. Wormen, bacteriën en schimmels breken het afval af en maken er mooie kruimelige compost van.

5: Kies insectvriendelijke planten
Kies voor insectvriendelijke planten. Hiermee krijg je niet alleen een extra gezellige tuin, je draagt ook je steentje bij aan de biodiversiteit in Nederland (en dat is hard nodig). Aanraders zijn bijvoorbeeld duizendknoop, duizendblad, lavendel, salie, kattenkruid, koninginnenkruid en zonnehoed. En hierbij geldt: hoe meer variatie, hoe beter.

About Author